La Federació Valenciana d’Estudiants trenca el seu silenci pacient amb l’actual situació en la Conselleria d’Educació. 

Des que es presentara a Consell Escolar de la Comunitat Valenciana l’actual Decret 9/2017, la FAAVEM s’ha mostrat crítica amb el seu articulat i contrària a les conseqüències que provoca. D’aquesta manera, creiem que el Decret de Plurilingüisme provoca greuges comparatius entre tot l’alumnat d’infantil, primària, secundària i no universitari de la Comunitat Valenciana.

Quan es va començar a tramitar a l’octubre de 2016, presentem 25 esmenes a l’esborrany del decret i l’Administració, juntament amb les entitats afins a aquest model, van tombar la seua majoria i va reinterpretar en el document final aquelles que van ser aprovades per la comunitat educativa. Aquell esborrany que va comptar amb poc o just consens en la comunitat educativa ha donat lloc a un model lingüístic en l’educació valenciana criticat per nosaltres en els diferents fòrums en els quals FAAVEM té veu.

Des d’el mes d’abril passat, la FAAVEM observa expectante els procediments judicials en què s’hi haja immers el Decret 9/2017, recorregut per diferents entitats de la societat civil i institucions. La decisió del TSJ de suspendre cautelarment per diferents motius el decret de plurilingüisme no ens va agafar per sorpresa, doncs des de la seua publicació en el DOCV FAAVEM ajunte altres organitzacions de la comunitat educativa ha vingut advertint dels perills i revessos judicials que podrien ocórrer.

A partir d’aqueix moment, FAAVEM es manté en la incertesa de saber com respondrà la CEICE a la suspensió cautelar del decret que, en l’actual mes de setembre, es començaria a aplicar a tots els cursos d’infantil. La incertesa ha anat en augment desesperat fins a aquest 1 de setembre quan la Conselleria, després d’haver tingut tot l’estiu per a solucionar la problemàtica, publica un decret llei amb caràcter urgent per a , de nou, aplicar els seus mateixos plantejaments suspesos pel TSJ.

En aquesta ocasió, la coneguda nova normativa solo s’aplica a infantil de 3 anys i no a tots els cursos com contempla el Decret 9/2017. A més, dóna l’orquilla horària a les matèries en anglés de 0 a 2 hores, donant així la possibilitat a implantar un bilingüisme o un trilingüismo segons la situació del centre, la seua decisió o el nivell que la Conselleria li ha decidit posar.

En conseqüència, la nostra actual molèstia està motivada no solament per la normativa i aplicació del Decret 9/2017 sinó pel fet que la Conselleria publique un “decretazo”, el qual no es pot recórrer excepte ser un grup de 50 diputats o el poder executiu, per a eludir una resolució judicial i aplicar el seu model lingüístic suspens. És a dir, primer desoeix la nostra veu com a sector fonamental de la comunitat educativa i després ens priva del nostre dret a la tutela judicial efectiva davant les seues accions.

Per tot això, demanem als titulars polítics de la Conselleria d’Educació, Vicent Marzà i Miquel Soler, que cessen de les seues actituds irresponsables i chapuceras, acaten les resolucions judicials i recapaciten respecte al Decret 9/2017, que obri un panorama d’inestabilitat a tota la comunitat educativa de la Comunitat Valenciana. Els estudiants li demanem que, passats dos anys de la seua arribada, comence a escoltar-nos.

 

València, 5 de setembre de 2017.

Executiva Federal

 

faadmin

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *